dinsdag 31 juli 2018

Lemonade

dinsdag 31 juli 2018

Het is zomer en een van de dingen waar ik vaak tegenaanloop is, wat moet ik drinken?? Thee is midden op de dag echt te warm en ondanks ik water heerlijk vind heb ik daar niet altijd zin in. Soms snak ik op een warme dag naar iets fris. En een hele poos dronk ik op dat moment dan gewoon maar... tja niets. Tot vorig jaar....Iets waar ik al lang tegen aanloop is, wat kan ik drinken naast thee en water. En liever ook iets wat ik echt lekker vind. Dat had ik niet totdat ik vorig jaar naar England op vakantie ging. In een pub zag ik limonade op de kaart zag staan. Opgelucht dat ik eindelijk een keer niet moeilijk was met drinken bestellen koos ik voor dat. En ik vond het heerlijk. En eenmaal thuis kwam ik het opeens veel vaker tegen. Zoals o.a. bij de Hema (aanrader als je van een beetje zure lemonade houd) Dus ging ik opzoek naar citroenlimonade in de winkel. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd en de lekkerste die ik vond was van ...........  Maar het smaakte niet zoals in England. Mijn vader vertelde toen ik mij tegenover hem beklaagde dat mijn oma het vroeger zelf maakte.  En die zomer heb ik het veel zelf gemaakt en gedronken.

En nu na een winter vol thee drinken kwam ik weer deze zomer bij het drink dilemma. Ik was de limonade totaal vergeten. Tot ik op vakantie weer limonade op de kaart zag staan. Oja limonade!! En zo kocht ik deze week een netje mooie goudgele joekels bij de markt om vandaag druk aan de slag te gaan met als resultaat een heerlijk verfrissend sapje.- Recept -
"Easy, peasy, lemon squeeze!"
 En dat is het ook! Want je heb er maar drie ingrediënten en 5 - 10 minuten voor nodig om citroensiroop te maken.  (En daar kan je weer elk moment van de dag limonade van maken.)

Benodigdheden:
Citroenen (ik gebruikte er 5 grote)
Suiker
Water

Een glazen potje of fles
Een pannetje en iets om mee te roeren
Eventueel een fijne zeef
Een maatbeker (ik gebruikte twee glazen het is net wat je prettig vind werken)

Bron: Pinterest

Rekenen?!
De verhouding die je gebruikt van alles is 1 op de 3 van het geheel. Niet schrikken ik leg het uit! Toevallig  heb ik het glas hierboven gebruikt. Ik had dus dit glas vol met vers geperste citroen. Een tweede glas precies even vol met suiker. En datzelfde glas vulde ik even later weer even vol met water. Van alles gebruik je dus even veel. Maar je kan dit ook op smaak wat veranderen. Als je van zuur houd kun je minder suiker gebruiken en als je van zoet houd meer suiker toevoegen dan citroensap.

En nu de stappen.
1) Pers de citroen. Als je niet van de velletjes houd kun je die er eventueel uitzeven. (Ik deed dit met een theezeef.  2) Zet de citroensap aan de kant en pak een pannetje. Doe hier het suiker in met het water en doe het vuur aan op een laag pitje. 3) Als het suiker begint op te lossen kan je dit rustig doorroeren. Zorg dat het water niet gaat koken. 4) Als de suiker helemaal is opgelost dan kun je het pannetje van het vuur afhalen en eventueel iets laten afkoelen. Dit hoeft alleen als het heel warm is. 5) Voeg nu al roerend de citroensap erdoorheen en doe de citroensiroop in een glazen fles of iets anders om in op te bergen.

Ik bewaar de citroensiroop in de koelkast en de houdbaarheid weet ik niet precies maar het is lang houdbaar. Dit omdat je citroen heb gebruikt en citroen bederft niet snel net zoals suikerwater. 

Lemonade.
Nu hoef je het alleen nog maar in te schenken. Ik vul mijn glas graag voor 2/5de met citroensiroop en 3/5de met water. Maar je moet dit helemaal op smaak doen en een beetje uitproberen. Wat ijsklontjes en muntblaadjes en genieten.


 OMNOMNOMNOMNOM-FACTOR: ★★★★★

 En zo makkelijk is het dus. En heerlijk vind ik zelf. Mijn eerste flesje is al bijna leeg. Sad. Wat drink jij graag in de zomers op hele warme dagen?? Is er iets wat ik echt nog moet proberen wat ik misschien ook lekker vind? Ik hoor het graag.

Voor nu geniet van de sunshine en een fijne vakantie toegewenst als je nog op vakantie gaat.

Liefs,

Miriam verkerk

Geen opmerkingen :