vrijdag 5 januari 2018

πέντε ημέρες στην Αθήνα

vrijdag 5 januari 2018

"We liepen door de straten van athene in de wijk plaka met een groep van ongeveer 10 man op zoek naar een plaats om te eten. Ik zei net tegen een vriendin dat ik echt honger begon te krijgen. Er kwam een man naar ons toe. Hoi, zei hij, zoeken jullie naar een plaats voor eten. Ons restaurant heeft heerlijk eten. Daar is het. En hij wees naar een restaurantje. Wij konden onze oren niet geloven. Nederlands? Zijn we in Athene praten ze nog onze eigen taal??? En dat was niet de enigste. Ze leken wel vissers en wij het aas. Ik werd er een beetje opstandig van. Laat mij toch lekker zelf een plek uitzoeken inplaats. We zijn daar uiteindelijk ook niet blijven eten. "


πέντε ημέρες στην Αθήνα betekent vijf dagen in Athene. Ik was daar voor school en we mochten de straten onveilig maken. Of eigenlijk andersom. We moesten oppassen dat we niet berooft werden want niet overal in Athene zijn de straten even veilig. Om 4 uur 's ochtends stonden we al op schiphol. Ik heel hieper maar mijn vriendinnen nog hun slapertjes uit hun ogen wrijvend. Ik ben een ochtend mens en dat merkte ik daar maar weer al te goed. Maar om 8 uur gingen we hoor. En ik vond het toch maar eng. Voor het eerst in een vliegtuig. Maar wat was het leuk!!! 2.5 uur zaten we in de lucht en zagen we de zon opkomen vanuit het vliegtuig. Dat is echt een heel mooi moment waarin je beseft dat de aarde prachtig is. Om 10 uur zaten we in de bus richting ons hotel. Eenmaal bij het hotel aangekomen hadden we maar even de tijd om een bik in onze kamer te werpen en toen gingen we met de groep de stad verkennen.


Het weer was daar echt geweldig en ze hebben daar super grootte cactussen. Iets wat een plant liefhebber als ik geweldig vond. Ze stonden ook overal en hingen aan balkons. De huizen hadden allemaal prachtige tinten. En het voelde alsof ik op vakantie was in een tropisch oord. We kwamen ontzettend veel katten tegen en schildpadden en vogeltjes. Verder waren er naast cactussen ook prachtige olijfbomen, sinaasappelbomen en nog meer tropisch fruit. 


De tweede dag bezochten wij het Akropolis van Athene en een museum over de tempel en de gevonden resten van de oude stad. We bekeken beelden en schilderijen uit die tijd. Het Akropolis ligt op een berg en het was ontzettend druk en warm daarbovenop. Maar het uitzicht was er geweldig.


Na het bezichtigen hadden we het wel warm gekregen en we hadden ontzettende dorst. Dus besloten we even ergens rustig te gaan zitten en wat te drinken en eten. De steegjes van Plaka waren daar een goede gelegenheid voor. Je had er veel souvenirs winkeltjes en ik heb daar de kleine cadeautjes gescoord voor mijn familie aan het thuisfront.  Iets wat ik graag in Athene nam van de kaart waren de clubsandwiches zoals hieronder op de foto. En nog iets vreemds is dat in Athene je gratis water krijgt als je ergens gaat eten. Dat is gewoon een gebaar dat je welkom bent. Jammer genoeg moesten wij oppassen met het water. Omdat wij namelijk hier in Nederland heel schoon water hebben kunnen wij niet goed tegen minder schoonwater. Iets wat in Athene het geval is. De mensen daar zijn daar resistent tegen maar wij als Nederlanders niet.


Toen wij in een museum waren gingen moest ik naar het toilet. Miriam waarom vertel je dit dat is toch raar? Ja kopt. Maar toen ik daar heen liep moesten we door een prachtige tuin heen.  De rode muren waren een prachtig contrast met de olijf- en sinaasappelbomen. En ik kon het niet laten om er geen foto's van te maken.


Vanuit ons hotel hadden wij een prachtig uitzicht op het Akropolis en de rest van de stad. Best wel mooi dat je vanaf bovenaf de lampjes overal aan ziet gaan en je de zon steeds verder ziet dalen totdat zelfs het avondrood niet meer te zien is en het nachtleven op gang komt. 


Een must have is metrokaartjes in Athene. dat is namelijk een veilige manier van rondreizen. Wij moesten op dag 3 namelijk naar dekhaven omdat daar onze boot zou vertrekken richting Egina ligt in de Golf van Egina en is een eiland dat het dichtbij Athene ligt. Het was er prachtig en minder gevaarlijk. Wel fijn om even iets minder op je tas en eigendommen te hoeven letten. Athene was leuk maar zeker op het eiland was het geweldig. Je zag meer natuur en in een klein busje reden we door de bergen en dalen heen. Opweg naar een andere tempel. Namelijk de Temple of Aphæa. Een van de best bewaarde en meest originele tempel van Athene. Het was er prachtig. Ik liep daar rond en wilde een stap zetten toen ik een vriendin achter mij opeens hoorde gillen. Er was namelijk een slang gevonden en ik stond er niet ver vandaan. Wat schrok ik! Maar de sang ook van mij volgens mij want daarna ben ik geen enkele slang meer tegen gekomen.  Gelukkig maar.


Nadat we heerlijk hadden gegeten mochten wij het stadje gaan verkennen, souvenirwinkeltjes afstruinen en mooie foto's maken. We vonden een leuk winkeltje waar ze ijs verkochten en we hebben heerijk nog even op het strand gekeken en genoten van het mooie weer en de mooie natuur. En toen gingen we al weer met de boot terug wat veel korter leek te duren. 


De laatste dag mochten we weer rondstruinen in Plaka. Dit deden we met een hele grote groep mensen omdat we steeds meer mensen leerden kennen tijdens deze trip. 's Avonds hadden we namelijk al een aantal keer speeltjes gespeeld zoals weerwolven en uno. En het was ongelooflijk gezellig. Dus de volgende dag besloten we met z'n allen er op uit te gaan. En dan komen we weer bij het begin van mijn blogje want na wat shoppen kwam het moment dat we honger kregen en de man Nederlands tegen ons begon te praten. We ergens anders gingen eten (wat heel lekker en gezellig was). (Het water gooiden we in de bosjes want toen we vertelde dat we geen water hoefde had de man dat toch voor ons neergezet.) En sloten we de middag af met een ijsje net voordat we terug moesten naar het hotel omdat we onze spullen moesten pakken om naar het vliegveld te gaan. 


Op het vliegveld aten we deze heerlijke koffiebroodjes als avondeten. En kwamen we om 1 uur 's nachts aan op Amsterdam airport. Waar mijn avontuur van Athene tot een einde kwam. Wat was dat een geweldige ervaring en wat was dat ongelofelijk geslaagd. Als ik alleen al terug kijk nu naar deze foto's wil ik weer gaan reizen en de wereld ontdekken.
Ik hoop dat jij als lezer het leuk vond met mij mee te reizen en ik hoop dat je door mijn foto's de vide van Athene heb beleeft en de zon ook een beetje heb kunnen voelen. 

Lots of love,

Miriam Verkerk

Geen opmerkingen :