zondag 2 juli 2017

Over thee

zondag 2 juli 2017

Thee, dat is waar ik op leef. Ik lus bijna niks anders meer. Mij maak je gewoon heel erg blij met thee. Dan het liefst in de smaak rooiebos mango en perzik. I am in love. Over love gesproken, vroeger maakte ik altijd een grapje met mijn nichten. Als we het over jongens hadden zei ik altijd:"Als een jongen aan jullie vraagt hoe hij mij het beste op een date moet vragen,  zeg hem dan dat hij moet zeggen: Hey heb je zin in een kopje thee met mij te drinken.". Als iemand dat namelijk zegt zit hij meteen goed bij mij. Vandaag wil ik jullie wat kennis bij brengen over thee en vertel ik mijn favorieten thee smaken.

Zwarte thee
Zwarte thee heet in china eigenlijk rode thee. Het is afkomstig van de bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Zwarte thee is een thee die helemaal geoxideerd is. Oxidatie is het proces wat deze thee zijn smaak en aroma geeft. Zwarte thee is de meest gedronken thee in de wereld. Bovendien is het ook de basis voor veel andere theesmaken zoals  fruit theeën als Aardbei, Bosvruchten en de Earl Grey.

Groene thee
Groene thee komt van dezelfde theeplant – de Camellia Sinensis- als zwarte thee. Groene thee heeft echter helemaal geen oxidatie. Door verhitting (door middel van stomen of wokken) wordt het enzym oxidase gedood. Hierdoor behouden de theeblaadjes hun oorspronkelijke groene kleur en smaak. In Azië geloven ze al eeuwen dat groene thee heel gezond is, en daarom is het in Azië heel populair. 

Rooiebos 
Rooibos (mijn lieverlingsthee) is afkomstig van een plant die van nature voorkomt in de omgeving Cedergebergte Zuid Afrika. Rooibos is niet afkomstig van de theeplant en dus eigenlijk geen thee. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. In tegenstelling tot de echte thee bevat rooibos geen cafeïne. 
Waar komt thee vandaan?
Thee kan je in bijna elk land laten groeien. Toch is het belangrijk voor thee dat het land en warm en tropisch klimaat heeft. De meest belangrijke landen voor de thee industrie zijn India, Sri Lanka (Ceylon) en Indonesië. Dit zijn namelijk landen waar ze een perfect klimaat en hoge plantages hebben. Maar naast deze landen komt thee ook uit  China, India, Taiwan en Japan.

Kruidenthee is helemaal geen thee
Want er komen helemaal geen theeblaadjes aan te pas. Het zijn natuurlijke kruiden die rechtstreeks in het water worden opgenomen. Niet dat het uitmaakt hoor, kruidenthee vind ik eigenlijk misschien wel lekker dan echte thee.Mijn favoriete smaken thee
Nu denk ik dat het wel duidelijk is dat rooiebos thee mijn favoriet is. Maar ik heb meer favorieten. Zo hou ik van (verse) munt thee met een klein beetje honing, gekarameliseerde peer, winter en herfst thee,  thee met een citroen en sinaasappel smaak vind ik heerlijk en af en toe vind ik zouthout, kaneel en meloen thee lekker. Zijn dat er genoeg? Ik ben best wel een pietje precies als het op thee aan komt. Ik drink namelijk heel graag pickwick omdat er tussen thee en thee veel verschil zit. Ook is clipper thee een aanrader. Maar ik haal ook graag thee bij de Dille & Kamille. Normale huismerk thee vind ik rotzooi. De smaak is zo veel anders en er zit echt veel verschil tussen. 


Een reactie plaatsen