maandag 15 mei 2017

Why I started blogging / how can you start,

maandag 15 mei 2017

Bloggen, een fenomeen wat je steeds vaker hoort. Ja wat ga je doen dit weekend? Ik ga uitslapen, huiswerk maken en even bloggen.  Het hoort gewoon bij mijn leven. Ik slaap, eet, ga naar school en ik blog. Maar hoe ben ik op het idee gekomen en waarom doe ik dit? Om mijn leven te delen? Om aandacht te krijgen? Daarom wil ik jullie vandaag wat vertellen over bloggen. Zoals waarom ben ik begonnen met bloggen en hoe kan je zelf beginnen met bloggen. Wat zijn mijn do en don't do's.


In groep 7 hadden wij altijd thema's en daarbij werd een website gemaakt. Drie keer raden wie een website mocht maken? Ik dus. Toen het thema achter de rug was wilde ik een eigen website maken over iets waar ik veel van hield. Dus ik wilde het over familie doen. Ik maakte een website aan en schok heel erg. De kleine Miriam dacht namelijk dat de website geld koste. Dus rende ik naar mijn vader die de website annuleerde. Niet wetend dat ik een paar jaar later hetzelfde weer zou doen. 

Op 14 maart 2014 (14-03-2014) zat ik zenuwachtig achter mijn toen nog klein bureautje. Ik vulde op een oud toetsenbord en een oude computer informatie in zoals hoe mijn blog moest heten en hoe mijn lay-out eruit moest zien.  Mijn allereerste blog schreef ik over tips hoe je het beste huiswerk kon maken. (Geweldig cliché right?) Geen foto en alleen maar een lap tekst. Zo begon ik.  Ik was verre weg van goed en als ik er nu op terug kijk vind ik het vreselijk. Hoe heb ik ooit dat online kunnen zetten. Toch was het het begin van waar ik nu ben. Je heb een begin nodig om te groeien. Je hoeft dus echt niet meteen goed te zijn.

Waarom wilde ik bloggen? In 2014 was ik helemaal verslaafd aan YouTube kijken. Teske, Zoella, Jiami en Disfordazle waren mijn voorbeelden. Ik wilde dat ook. Schrijven, fotograferen en mensen bereiken. Eerlijk gezegd leek het mij wel leuk om bekend te worden. Dus ik probeerde het. Een vriendin was net een blog begonnen. (Maureen als je dit leest kan je je nog herinneren dat je een blog was begonnen?) Ik wilde het ook zo graag dat ik op een avond heel impulsief een blog begon. Zonder het te overleggen met mijn ouders. ( Ik was heel bang dat zij erachter zouden komen in het begin.)Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ik zo verliefd zou worden op bloggen. Het zal weer snel over zijn dacht ik.  Maar tegen alle verwachtingen in bleef ik doorgaan. Ik kocht mijn echte eerste spiegelreflex (en zit nu op een tweede spiegelreflex camera) en mijn blog heeft een echt adres namelijk miriamverkerk.com . Toch hoeft dit allemaal niet. Ik ben begonnen met dit kleine cameratje hierboven die ik op mijn 10de of 11de verjaardag kreeg. In het begin las niemand mijn blog en toch blogde ik er op los. (Nu lezen ook nog steeds relatief weinig mensen mijn blog). Ik vind het heerlijk dingen op te schrijven die ik geweldig vind en waar mijn hart ligt. In het begin hoopte ik dat ik meer bereik kreeg, nu om later terug te kunnen lezen en omdat ik het geweldig vind om te schrijven en fotograferen. Ik wil geen aandacht (meer) en mijn leven delen is ook niet waarom ik dit doe. Ik doe dit om inspiratie te geven en omdat ik zoveel van bloggen hou. 


En nu vraag jij je vast af, maar hoe begin ik met bloggen? Wat moet ik doen? Hoe kan ik mijn publiek uitbreiden?

* Tip 1 *

Kies een platvorm uit waar je op wil bloggen. Zoals blogger webnode of wordpress. Zelf gebruik ik blogger en deze vind ik erg fijn werken. Daarna maak of kies je een lay-out, en schrijf er maar op los. Je groeit vanzelf. 

* Tip 2 *

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je er tijd voor moet hebben of voor wilt maken. Een blog komt niet aanwaaien. Je bent nooit klaar met je blog. Je ziet veel blogs die een a twee maanden zijn gebruikt en daarna nooit meer aangeraakt. Super zonde. Dus je moet je afvragen of dit echt iets voor je is. 

* Tip 3 *

Blijf in contact met diegene die je volgen. Praat met ze via social media en blijf in contact. Ik kijk graag bij mensen op hun blog. Daar haal ik inspiratie uit en ideeën.  Ga ook zeker naar meetings. Dit zorgt voor contact met nieuwe mensen en nieuwe blogs ontdekken.

* Tip 4 *

Probeer naast je blog je social media uit te breiden. Als mensen je Instagram interessant vinden kijken ze verder.  

* Tip 5 *

Wees realistisch. Ik ben niet perfect en niemand is perfect. Probeer dan ook niet perfect over te komen. Mensen vinden het juist fijn om je imperfecties te zien. Zo kunnen ze zich relativeren met jouw en herkennen ze zich misschien wel in jouw. En je aantal volgers is niet belangrijk. Het gaat erom of je plezier heb. 

Ik hoop dat je hier wat aan heb. Veel liefs en succes deze week. (De vakantie is al over 6/7 weken). Dus nog even vol houden.

Veel liefs,

Miriam Verkerk