zondag 27 maart 2016

Pasen op z'n best, een bosbessenkrans

zondag 27 maart 2016

Het is paasweekend en ik ben lekker vrij van school. En laten we heel even denken aan hoe snel de tijd gaat. Ik ben bijna klaar met school. Dat is toch absurd. Het geeft mij af en toe een beangstigend gevoel. Maar daar wil ik het niet over hebben. Vorig jaar bakte ik heel veel maar op een gegeven moment vond ik er ook niks meer aan. Ik had het toen te vaak gedaan. Maar nu komen mijn bak kunsten terug net zoals mijn behoefte. Niet dat alles van een leien dakje gaat. Er loopt nog steeds wat in de soep. Of ja niet echt soep meer in het beslag.  Maar ik ben helemaal afgedwaald. Het is dus paasweekend en ik ben vrij van school. En daarom ben ik aan het bakken geslagen. Ik heb van alles gemaakt. En er komt vast nog veel meer aan. Hint hint hint.


Maar wat jullie niet zien natuurlijk is wat er achter deze foto's schuilt. Zoals dat ik twee keer naar de winkels ben geweest naar vier winkels. Een keer 's ochtends naar twee winkels omdat de ene winkel niet alles had en in de andere winkel bleken ze het ook niet te hebben. En een keer om 7 uur toen was ik naar een winkel gegaan die al dicht was dus moest ik ook langs een andere. Die was gelukkig wel open. En dat heel de keuken onder de poedersuiker zat. (En nu nog steeds een beetje omdat we niet overal bij kunnen.) En dat de glazuur veel te veel was en ik dus het recept van de topping heb aangepast naar de helft.  Maar ondanks er wat tegen zat. Heb ik wel echt een heerlijke cake. 

Het maken van de cake is leuk en het likken van het beslag. Het opruimen en wachten is minder. Maar het eindresultaat en het opeten is geweldig. Maar let op deze cake vult wel heel erg.De cake
 • 280 gram boter (kamertemperatuur)
 • 280 gram fijne kristalsuiker
 • 5 eieren
 • 4/5 tl vanille extract
 • 360 gram bloem
 • 1,6 tl bakpoeder
 • 2,2 dl = 220 ml zure room
 • 350 gram blauwe bessen

Het glazuur
 • 225 gram poedersuiker
 • 100 gram verse roomkaas, koud (monchou)
 • 40 gram boter


De cake
1) verwarm de oven voor op 170˚C (gasstand 2-3)  
2) Mix de boter en suiker tot het een bleek en luchtig mengsel is en voeg één voor één de eieren toe. Mix dit 10 minuten goed door tot het een luchtig beslag word. Zorg dat je de niet opgenomen ingrediënten van de rand  meeneemt met een pannenlikker bijvoorbeeld.
3) Klop de vanille, bloem en het bakpoeder door je beslag en voeg wanneer alles goed vermengd is de zure room toe. Klop dit op de hoogste stand tot alles gelijkmatig vermengd is. Het beslag is nu bleek en luchtig. 
4) Spatel met een metalen lepel de blauwe bessen erdoor (hou wat apart om te garneren!!)  
5) Maak een ringvorm van 25 cm doorsnee gereed, giet het beslag erin en strijk de bovenkant plat.  
6) Bak de cake in 40 minuten gaar. Hij veert nu terug wanneer je er met je vinger indrukt. En als je er met een saté prikker in prikt mag er niks aan vast blijven plakken. Laat hem afkoelen. (Dit kan je doen op een bord maar bij mij ging hij een beetje kapot.)

Wanneer de cake bakt/afgekoeld kun je goed het glazuur maken 
1) Klop de poedersuiker en boter op de middelste stand tot alles goed vermengd is 
2) Voeg de verse roomkaas toe en blijf kloppen tot alles goed vermengd is  
3) Schakel de machine nu naar de hoogste stand en blijf nog voor minstens vijf minuten kloppen tot het glazuur bleek en luchtig is (klop niet té lang, dan kan het glazuur vloeibaar worden)

En dan...
Wanneer de cake koud is, let op wel echt koud bij mij ging het een beetje druipen en werd het zacht, bedek je de boven en zijkanten met glazuur, garneer je  de cake met de overige blauwe bessen en bestuif je 'm met poedersuiker voor een mooi geheel en het puntje op de i


How much of the five stars:
**** 
Door mij en mijn thuis wordt deze cake heel erg gewaardeerd. Hij is al bijna op zelfs. En wat niet vaak gebeurd en nu wel is dat er wordt gevraagd om nog een rondje. "Miiiiiiiiiir, mag ik nog een palkkie cake????"  "Hey mir ik lust nog wel een plakkie!!" of iets die richting in. Van mij krijgt deze cake dan ook 4 van de 5 sterren. Zoals je hieronder ziet.  Het kan altijd beter natuurlijk maar dit was wel echt lekker. En ik ga deze zeker nog een keer maken. Het recept heb ik gevonden bij Arjanne. Je moet zeker even op haar blog kijken. Dit is zeker de moeite waard.


Groetjes:
Miriam Verkerk